Yläsavolaiset muurinpohjaletut

Oman postauksensa ovat ehdottomasti ansainneet aidot ja alkuperäiset muurinpohjaletut. Nykyään tämä herkku on levinnyt koko Suomeen, mutta alun perin ne ovat kotoisin Ylä-Savosta. Ohjeita lienee monenlaisia, mutta meillä letut on tehty aina tämän ohjeen mukaan.

Muurinpohjaletut

1 litra maitoa (mielellään täysmaitoa)

pari kananmunaa

1 tl suolaa

2 dl ohrajauhoja

1,5 dl vehnäjauhoja

Valmistetaan kuten tavallinen lettutaikina. Annetaan tekeytyä jonkin aikaa. Itse en yleensä seisota taikinaa tuntikausia ja hyvin ovat onnistuneet. Taikina on melko ohutta tuolla jauhomäärällä ja usein lisäänkin vähän jauhoja tai yhden munan, jos olivat kovin pieniä.

Paistetaan mielellään voilla. Kovassa lämmössä letuista tulee rapeareunaisia, mutta pehmenevät, kun lettupinon peittää voipaperilla ja keittiöpyyhkeellä. Litran taikinasta ei tosin paljon pinottavaa jää enkä niin pientä taikinaa koskaan teekään.

Meillä päin letut paistetaan perinteisesti näin kaksi yhtäaikaa. Taikinaa levitetään paistinlastalla, jotta letusta tulee ohut. Peliaikaa levittelyyn ei ole kovin paljon. Levittelyn jälkeen lettuja aletaan varovasti irrotella reunoistaan ennen kääntämistä.

Kokeneet lettumaakarit paistavat paljon suurempia lettuja. Itse olen harjoitellut about 15-20 vuotta ja vaihtelevaa jälkeä saan aikaiseksi.

Mainokset


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s